duminică, 30 ianuarie 2011

Mazărea şi zarzavatul

Chestia asta sună a titlu de fabulă. Amu cică era o mazăre care se luase nasol şi a început a vorbi despre implicarea Guvernului în traficul semilegal de zarzavat... Da, ar suna bine dacă nu ar suna prost. Mazăre, îl ştiţi, constănţeanul cu veleităţi naziste şi brazilien(c)e, ar fi de părere că cineva cu coaie multe în Guvernul Boc ar scoate bani grei din importul de etnobotanice şi ăsta ar fi motivul pentru care nu se grăbeşte nimeni să închidă chioşculeţele zâmbăreţe la care e mai multă coadă decât la pâine. De parcă n-ar fi fost evident. Normal, trebuie să dezvoltăm un pic ideea.
În primul rând, nu înţeleg de ce pătrunjelul stropit cu spray de muşte se  numeşte "plantă etnobotanică". Plantă botanică? Să sară piatra de la bricheta lui Nero că plantele sunt botanice? Dacă erau zoologice, îmi făceam o labă tristă în Piaţa Unirii. Cât despre partea etno, ce pula mea caută prefixul ăsta? Au vreo legătură cu vreun popor? Da, unii au tradiţii care implică fumatul de ierburi dubioase sau consumul de ciupercuţe zăpăcite. Dar iarba pe care-o fumează etnicii respectivi e iarbă naturală, de calitate şi, da, chiar dacă nu vrea nimeni să recunoască, sănătoasă! Detaliem imediat. În fond, ce sunt etnobotanicele? Cum am mai spus, ierburi comune, cel mult cânepă de pe marginea căii ferate, stropite cu nişte pişălău chimic cu conţinut de aripioare (a se citi tetrahidrocannabinol, adică treaba din treabă). În afară de troscot, nimic nu este natural în porcăriile respective. Drept urmare, poţi să te îmbolnăveşti urât de tot de pe urma lor.
Pe de altă parte, se mai poate găsi, pe sub mână, iarbă naturală, ceva mai scumpă dar nu cu mult, care este mai sănătoasă decât alcoolul şi tutunul. Iarba de care spun are şi indicaţii terapeutice, iar singurul risc îl constituie accentuarea unor tendinţe schizofrenice deja existente. Adică, da, poţi să devii nebun, dar numai dacă eşti deja un pic dus prin cucuruz. Normal că cineva din Guvern sau din altă parte are de câştigat de pe urma etnotroscotului din comerţul relativ legal! De fapt, mulţi dintre membrii Guvernului dau senzaţia că se duc fumaţi la serviciu. Parcă ar sta cineva şi ar începe să le spună: "Bă, tu ai venit treaz la muncă? Vai, ce treaz eşti, marş în Paştele mă-tii acasă"! 
Porcăriile în cauză ar trebui interzise, iar Maria legalizată. Nu numai că statul ar trage nişte bani serioşi, dar sănătatea publică nu ar mai fi pusă în pericol de pătrunjelul zâmbăreţ. Mazăre ar trebui să-şi mobilizeze partidul şi să obţină, prin intermediul colegilor lui, o iniţiativă legislativă de legalizare a ierbii adevărate. Altfel, ajunge lumea să creadă că nici Legumă de la Constanţa nu e străin de frunzuliţe sau că dealerul guvernamental are nişte surse de căcat, că nu e în stare nici o pungă de marijuana să procure...

Ruslana Lyzichko - Wild dances

Un comentariu:

Dacă raţiunea ta doarme mai adânc şi mai agitat, eliberează-i copilaşii...