marți, 22 iunie 2010

Diploma la români

Dumnezeu este explicaţia universală. Pula este religia naţională. Dar diploma este dincolo de Dumnezeu şi de pulă. E băgată-n pizda mă-sii, dar aşa de adânc, încât mother fucker-ul obişnuit nu poate ajunge nici cu scârbavnica măciucă, nici cu iscusita-i limbă ascuţită la ea. Tocmai de-asta este diploma atât de preţuită, că nu orice Fâs™ poate să o obţină. Ca să ai diplomă, trebuie să iei bacul, ceea ce e greu, mai ales dacă înveţi pentru el. Dacă vrei o diplomă mai soioasă, ai de dat examen de licenţă, apoi masterat şi, spaima zmeilor, doctorat, pe care numai poponarii virgini gen Patapievici pot să le ia cu brio. Altfel, ne-ar fi frică şi-n căcat să nu călcăm, să nu care cumva să fie doctor în drept constituţional, ca ăla mic din Guvern!

Dar ce poţi să faci cu diploma, de e aşa importantă, că până şi Eu™ îmi mişc degetele pentru a scrie despre ea? Păi, orice. Diploma îţi asigură loc de muncă. Poţi să fii atât de prost, încât să te scobeşti în nas cu limba şi să te lingi pe degete după ce te scarpini în cur. Poţi să fii atât de incult, încât să crezi că Schopenhauer a câştigat Campionatul Mondial de Formula 1 de şapte ori. Poţi să fii atât de nefutut, încât să crezi că pizda e aşezată de-a latul şi că îţi ies negi pe limbă dacă o lingi. Dacă ai diplomă, eşti salvat! Poţi să ajungi director, ceea ce explică situaţia actuală a României. Iar dacă eşti inteligent, cult, amuzant, sexy şi potent, dar nu ai diplomă, beleşti pula. Nu interesează pe nimeni că ai citit cursurile din care diplomosul a dat examen. Nu interesează pe nimeni că te pricepi mai bine ca el. Nu interesează pe nimeni că fuţi mai bine ca el, decât dacă te cheamă Elena Udrea. N-ai diplomă, n-ai aripi, deci diploma e Red Bull. Cât despre oamenii cu diplomă, să vedem exemple clasice:

Ăla care a inventat colacul de budă avea diplomă.
Inginerul care se pişă pe colac, că nu ştie să-l ridice, şi mai lasă şi floci pe el, are diplomă.
Directorul intreprinderii la care lucrează inventatorul şi inginerul are diplomă.
Dar paznicul care nu face ture de curte goală din cinci în cinci minute pentru că îl citeşte pe Dostoievski şi care, din cauza asta, a fost dat afară nu a absolvit nici o pulă. Dar ştie carte cât toţi ceilalţi la un loc. Muie lui că nu-i plac drumurile ocolitoare!

La fel, într-o relaţie de prietenie sau de colegialitate, diploma este Stalin şi Tito la un loc. "Nu umblu eu cu băţoşii ăia cu facultate!" sau "Eu sunt un intelectual, nu socializez cu troglodiţii". Sugeţi pula, "intelectual" şi "inteligent" nu sunt sinonime. Dimpotrivă, în multe cazuri, sunt antonime. Altfel, cum pula mea credea o profesoară de istorie că Moldova s-a format la sud de Munţii Carpaţi, iar formaţiunile statale conduse de Ioan, Farcaş, Seneslau, Litovoi şi Jupan Dimitrie se înghesuiau, toate, între Argeş şi Olt? În pizda mă-tii, Jupan Dimitrie a domnit în Dobrogea! Du-te la Radu Mazăre şi fă-l oltean, dacă ai tupeu! End of story!

Therion - Lemuria

Un comentariu:

  1. postul acesta imi aminteste de un articol citit recent

    http://istodor.catavencu.ro/2010/05/31/inspaimintatorul-invatamint-de-azi-text-scris-de-profesorul-dan-ungureanu/

    sau cel putin de cateva pasaje:

    "Am cunoscut din mers, pe strada, in aprilie 2010, un domn, Chira, din Bistrita ori Dej. De meserie facea garduri de fier. Ca studii, ispravise liceul cu vreo patruzeci de ani in urma. Am stat cu de vorba despre Eugen Barbu, Ivasiuc, Blaga, Esenin, Petru Culianu, Cioran, I. D. Sirbu si Art Nouveau.

    Citise imens.

    Am stat de vorba la Sasca Montana cu un batrinel sarman, Mircea Bragea, despre navarhii de la Arginuse, Hannah Arendt, Parinteasca dimindari, poeziile lui Dinescu, Ernest Renan, despre depozite cuaternare porfiroblastice, marnocalcare triasice si Ben-et-Nash, prima stea din Ursa Mare. Ca studii, avea cinsprezece ani de temnita grea dupa 1950.

    Cind universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali de talia absolventilor de liceu din vremea lui Dej, de talia puscariasilor din vremea lui Groza, fiti amabili si treziti-ma."

    RăspundețiȘtergere

Dacă raţiunea ta doarme mai adânc şi mai agitat, eliberează-i copilaşii...